Gaswasser pakking en internals

Pakking voor gaswasser - absorbers - striptorens (gestructureerd en los gestorte)

Pakkingmateriaal voor gepakte kolommen kent een brede waaier van toepassingen. Gepakte kolommen worden meestal gebruikt om verontreinigingen te verwijderen uit een gasstroom (absorptie). Gepakte kolommen kunnen daarenboven ook gebruikt worden om vluchtige componenten te verwijderen uit een vloeistofstroom, door hen met een inert gas in contact te brengen (stripping).

Pakking : verschillende types

Gestructureerde pakking, exact op maat van de gaswasser, absorber of waskolom gesneden aangeleverd (in verschillende lagen). De pakking kan ook in cassettes worden ingebouwd zodat ze handig uitneembaar en makkelijk te reinigen is. Los gestorte pakking (Pall ringen, Raschig ringen, zadel ringen, enz.) worden gemaakt van metaal, kunststof of keramiek.

Andere internals

Buiten de pakking, leveren wij ook druppelvangers, demisters, sproeiers, vloeistof verdelers, vloeistof opvangtrechters, vloeistof herverdelers, steunplaten, afdekroosters, etc.

garnissage en vrac tous types (pall, anneaux raschig, selles) pour laveur de gaz

Projecten

  • gestructureerde pakking op maat
  Vervanging pakking striptoren

  Vervanging van gestructureerde pakking uit een NH3 striptoren

  • pakking vervangen bij bestaande gaswasser of luchtwasser
  Vervangen pakking

  Inspectie gaswasser - vervangen pakking

  • luchtwasser pakking: vast gestructureerde pakking
  Pakking types

  Pakking types voor gaswasser of luchtwasser : los (in bulk of big bag), vast gestructureerde pakking (eventueel in delen en/of schijven)

  • demister voor gaswasser - verschillende types beschikbaar
  Internals voor gaswassers

  Internals voor gaswassers - luchtwassers : druppelvang - demisters

Gaswasser internals (pakking, druppelvang, demisters) voor luchtzuivering en industriële emissiebehandeling

 

Pakking voor gaswasser - absorbers - striptorens (gestructureerd en los gestorte)

Pakkingmateriaal voor gepakte kolommen kent een brede waaier van toepassingen. Gepakte kolommen worden meestal gebruikt om verontreinigingen te verwijderen uit een gasstroom (absorptie). Gepakte kolommen kunnen daarenboven ook gebruikt worden om vluchtige componenten te verwijderen uit een vloeistofstroom, door hen met een inert gas in contact te brengen (stripping). We zullen ons in deze context beperken tot deze twee toepassingen (gaswassers/absorbers en stripper-absorber combinaties), aangezien het hier gaat over veel gebruikte technieken voor luchtzuiverings-, waterzuiverings- en geurbestrijdingstoepassingen.

De pakking is een massa van inerte, vaste vormen die in een veelal cylindrische kolom of wastoren worden geplaatst of gestort. De pakking wordt gebruikt om een groter oppervlak te creëren voor de gas en vloeistof transfert in een gepakte kolom (een gaswasser/absorber of een stripper-absorber combinatie). Het aldus gemaximaliseerd oppervlak vergroot het uitwisselingsoppervlak, waar gascomponenten in de vloeistof kunnen worden geabsorbeerd (stofoverdrachtscoëfficiënt). Pakkingmateriaal voor gepakte kolommen combineert een hoog uitwisselingsoppervlak met een lage materiaaldensiteit (teneinde het verstoppingsrisico van de pakking te verkleinen).

Pakking : diverse types en toepassingen

Er zijn zeer veel verschillende types pakking en vullichamen voor kolommen voorhanden. In het algemeen en afhankelijk van de toepassing, kunnen ze in twee hoofdgroepen worden ingedeeld : gestructureerde pakking en los, gestorte pakkking.

Gestructureerde pakking bestaat uit kunststof of metalen blokken met honingraat (of wafel of visgraat) structuur. De voordelen van de gestructureerd pakking zijn het hogere verwijderingsrendement (lagere HTU-Height of Transfert Units ), het efficiënt gebruik van beschikbaar oppervlak en de lagere drukval die ze vertonen, vergeleken met andere los gestorte pakking of platen. De gestructureerde pakking wordt exact op maat van de gaswasser, absorber of waskolom gesneden aangeleverd (in verschillende lagen). De pakking kan ook in cassettes worden ingebouwd zodat ze handig uitneembaar en makkelijk te reinigen is.

Los gestorte pakking (Pall ringen, Raschig ringen, zadel ringen, enz.) worden gemaakt van metaal, kunststof of keramiek. Over het algemeen is los gestorte pakking goedkoop. De voordelen ervan zijn : ze zijn (mechanisch) sterk, hebben een laag gewicht, zijn goed bestand tegen vuilafzetting en ze zijn gemakkelijk vervangbaar en reinigbaar. Metalen of kunststof los gestorte pakking is zeer geschikt voor toepassingen waarbij geen extreem hoog verwijderingsrendement vereist is, waar de drukval niet van cruciaal belang is of waar het risico op vuilafzetting hoger ligt. Keramische los gestorte pakking is het meest geschikt voor toepassingen bij hoge temperatuur en/of waar een hoge chemische bestendigheid vereist is.

Internals voor gaswassers

Een gaswasser of luchtwasser bestaat in hoofdzaak uit volgende onderdelen : waskolom, pakking (vullichamen), druppelvang, sproeier(s) of waterverdeler, pomp, chemicaliëndosering en een ventilator. Buiten de pakking, leveren wij ook druppelvangers, demisters, sproeiers, vloeistof verdelers, vloeistof opvangtrechters, vloeistof herverdelers, steunplaten, afdekroosters, etc.

Gepakte kolom : ontwerp

Het correcte ontwerp van een gepakte kolom, de correcte dimensionering en selectie van internals, zoals hierboven beschreven, zijn een kwestie van know-how en ervaring. Naast het bepalen van de juiste kolomdiameter en kolomhoogte, behelst dit ook de kunst en kennis om het juiste type en grootte pakking te selecteren. Dit is waarschijnlijk één van die gebieden in engineering waar een alleen een ruime ervaringsopbouw bij specifieke toepassingen, de beste gids vormt naar een goed resultaat. Wij maken u graag een voorstel voor een nieuwe gaswasser of striptoren-absorber combinatie of voor de optimalisatie van een bestaande gepakte kolom.