Warmtewisselaars lucht-water voor hergebruik energie uit warme lucht

Blowers

Lucht water warmtewisselaars voor hergebruik van warmte uit surpressoren

35% energie recuperatie uit de lucht van blowers of surpressoren

Al sinds de ingebruikname van de installatie in 1995, kan energiebedrijf Ryaverket in Göteborg, Zweden met behulp van de Läckeby lucht/water warmtewisselaars behoorlijk wat energie en geld besparen.

Deze warmtewisselaars laten het bedrijf toe 35 % van de energie nodig om de blowers te bedrijven, efficiënt te recupereren uit de gecomprimeerde lucht. Deze warmte wordt overgedragen op het warmwatercircuit alvorens terug naar de boilers te gaan. Volgens de berekeningen van energiebedrijf Ryaverket is er zo over een periode van 10 jaar het mooie bedrag van 640.000 Euro bespaard.

Dit is echter niet alles. Doordat de warmtewisselaars de lucht temperatuur verlagen, verlengd de levensduur van de rubberen membranen in de biologie bekkens van de waterzuivering. Door deze lucht temperatuurverlaging tot maximum 70 °C dienden de membranen pas na 12 tot 14 jaar vervangen te worden en zou deze termijn zelfs nog voor verlening vatbaar zijn. De reden hiervoor is dat voor elke schijf van 10°C boven de kritische 70°C grens, de verwachte levensduur van EPDM rubber gehalveerd wordt.

In deze installatie werd gebruik gemaakt van Läckeby warmtewisselaars model HAW 500-36, bij een debiet van 13.900 Nm3/u, een luchttemperatuur na de blower van 80-120°C, een waterdebiet van ongeveer 4 l/s en een watertemperatuur van ongeveer 42°C. De bekkens hebben een waterdiepte van 10m.

Meer info over de Läckeby warmtewisselaars op onze pagina energie hergebruik.