Trommelzeef waterzuivering Roto-Sieve

Roostergoedverwijdering is een belangrijke stap in het zuiveringsproces van afval- en proceswater. De Roto-Sieve® roterende trommelzeef verwijdert vaste deeltjes en vezels uit de vloeistofstroom. De trommelzeef of trommelfilter wordt vaak ingezet in het voortraject van de waterzuivering. De trommelzeef kan ook gebruikt worden voor het verwijderen van vaste deeltjes uit proceswater, bijvoorbeeld in de kunststofrecyclage.

Voor het zeven van septisch materiaal zijn er de ontvangstinstallaties voor septisch materiaal.

Trommelzeef voor waterzuivering en proceswaterbehandeling

Een Roto-Sieve is een roterende zeef, met inwendige toevoer, licht hellende trommel en ronde perforaties. Ronde perforaties weerhouden vezels en haren veel beter dan sleufvormige openingen.

Task is de vertegenwoordiger van Läckeby AB voor de Benelux. Dit familiebedrijf werd opgericht in 1935. Momenteel staat de derde generatie, Magnus Axelsson, aan het roer. Naast Roto-Sieve trommelzeven heeft Läckeby ook een uitgebreid gamma equipment voor waterzuivering en energie recuperatie.

Wist u trouwens dat alle slijtstukken en wisselstukken steeds uit voorraad leverbaar blijven? Zelfs voor Roto-Sieves ouder dan 30 jaar! Duurzaam design bespaart arbeidsuren en draagt bij tot de circulaire economie.

Task en Läckeby denken met u mee: wij gaan geen vraag uit de weg, kleine aanpassingen voor een performanter zeefproces kunnen altijd. Wij stellen onze jarenlange ervaring inzake waterzuivering/waterbehandeling en zeeftechnieken graag ten dienste.

Hoe werkt een Roto-Sieve?

Waarom kiezen voor een Roto-sieve® trommelzeef?

  • zelfreinigend
  • minimaal onderhoud
  • hoge operationele betrouwbaarheid
  • hoge afscheidingsgraad
  • lange levensduur
  • compact geheel
  • geheel gesloten systeem, zonder geuroverlast
  • eenvoudig te installeren en te bedienen
  • interne voeding (met pomp of gravitair)
  • laag energieverbruik
  • ruim gamma capaciteiten (5 tot 1.500 m³/h per toestel)
  • geavanceerd aandrijfsysteem zonder draagwieltjes 
  • makkelijke en snelle toegang tot de zeeftrommel dankzij de lichtgewicht deksels
  • Roto-Sieve® is de trommelzeef met het laagste aantal bewegende delen en slijtdelen op de markt. 

Referenties in verschillende sectoren

Wereldwijd zijn er reeds meer dan 5300 Roto-Sieve® trommelzeven operationeel. Roto-Sieve roterende trommelzeven worden succesvol ingezet in talloze sectoren (zowel waterzuivering als waterbehandeling):

  • brouwerijen, mouterijen & bottelarijen
  • gemeentelijke en stedelijke afvalwaterzuiveringsinstallaties (RWZI en KWZI)
  • drinkwaterproductie
  • scheepvaart en scheepswerven
  • baggerwerken
  • textielindustrie
  • papier- en karton verwerkende nijverheid
  • veevoederproductie, dierenvoeding
  • slachthuizen (vee, kippen, …) & slachtafvalverwerking
  • plastic verwerkende bedrijven en plastic recycling
  • recyclagebedrijven
  • pompstations
  • vetsmelterijen
  • looierijen
  • chemische industrie
  • voedingsindustrie 
  • groenten- en fruit verwerkende nijverheid (e.g. aardappel)
  • koffiebranderijen

Een Roto-Sieve® roterende zeef op maat

Roto-Sieve RS412

De Roto-Sieve roterende zeven zijn beschikbaar in zeven verschillende modellen voor verschillende waterdebieten. Alle modellen zijn uitgerust met lichtgewicht deksels.

De standaard zeefopeningen bedragen 0.8-1.0-1.25-1.5–2.0-2.5 mm. De kleinst en grootst beschikbare perforatie is afhankelijk van het toestel type (0.8-10 mm). Alle modellen worden geleverd met een geïntegreerde noodoverloop en detectie (uitgezonderd model 11).

Op zoek naar de beste zeeftechniek voor uw afvalwater?

Waarom zou u kiezen voor een trommelzeef in plaats van een zeefbocht voor het verwijderen van vaste deeltjes? 

Beide doen toch hetzelfde? 

Correct, in theorie wel, maar in de praktijk zijn er toch substantiële verschillen.

Onze Roto-Sieve trommelzeef heeft een hoger verwijderingsrendement vergeleken met een zeefbocht. Bovendien zorgt de inwendige voeding ervoor dat wateroverlast tot het verleden behoort. Roto-Sieve trommelzeven hebben standaard een ingebouwde noodoverstort en zijn voorzien van een noodoverstortdetectie.

De Roto-Sieve trommelzeven zijn volledig gesloten toestellen. Door de zelfreinigende functie zijn de Roto-Sieve trommelzeven zeer onderhoudsvriendelijk. Bovendien laat het doordachte ontwerp toe om snel en efficiënt slijtdelen te vervangen.

Trommelzeef versus kanaalzeef

De Roto-Sieve trommelzeef is doeltreffender dan kanaalzeven. Er wordt een grotere hoeveelheid zwevende stof per tijdseenheid gezeefd in vergelijking met kanaalzeven, kanaalroosters, stappenroosters, enz.

Kanaalzeven daarentegen zijn tijdens de werking voortdurend onder water, wat betekent dat er absoluut geen controle kan zijn van dichtingen, noch van de goede werking. Hierdoor is het noodzakelijk om het hele toestel uit het water te hijsen voor inspectie en onderhoud. Het spreekt voor zich dat dit behoorlijk wat handelingen en tijd kost. Controle gebeurt in de praktijk dan ook meestal enkel bij problemen.

Roto Sieve roterende trommelzeef

Bovendien staat de Roto-Sieve trommelzeef niet onder druk, wat betekent dat vaste deeltjes en vezels niet doorheen de perforaties worden geperst. Deze zachte behandeling garandeert dat alleen deeltjes kleiner dan de perforatie doorheen de openingen kunnen passeren. Dit is niet het geval bij een kanaalzeef. 

Noodoverloop

De Roto-Sieve trommelzeven met ingebouwde overflowdetectie geven 100 % zekerheid dat alle inkomende water over de geperforeerde zone zal gaan. Bij kanaalzeven is alles afhankelijk van de al dan niet doeltreffende afsluiting aan de zijkanten van de unit.

roto sieve roterende zeef scheepswerf

Afscheiding van zeefgoed

De interne spiraal in de Roto-Sieve trommel zorgt ervoor dat het zeefgoed zachtjes en gradueel naar de uitgang wordt getransporteerd. Bij veel kanaalzeven wordt het zeefgoed naar de uitlaat met een borstel getransporteerd. De borstel zorgt er vaak voor dat het zeefgoed teruggeduwd wordt doorheen de geperforeerde plaat en zo uiteindelijk terug in het kanaal terechtkomt.

Trommelzeef waterzuivering Roto-Sieve 2

Onderhoud

Makkelijke inspectie en onderhoud van uw Roto-Sieve dankzij de lichtgewicht glasvezel versterkte polyester deksels van de Roto-Sieve. Deze zorgen voor een supersnelle visuele inspectie van de zeeftrommel en makkelijke toegang tot alle onderdelen. 

Roto-Sieve spareparts service Benelux

Voor elke Roto-Sieve trommelzeef kan u levenslang onderdelen uit voorraad verkrijgen. Dit geldt ook voor de Roto-Sieve toestellen uit de jaren ’80 en ’90. De wisselstukken zijn eenvoudig zelf te vervangen. Indien gewenst, komt onze technieker ter plaatse voor de volledige revisie van uw toestel en vervanging van onderdelen (hele Benelux).

Excellente prijs-kwaliteitsratio

De trommelfilters zijn uitermate duurzaam, met een lage kostprijs per levensjaar. Bij het ontwerp van de toestellen is er veel aandacht geschonken aan het onderhoud. Hierdoor zijn nagenoeg alle onderdelen snel en eenvoudig te vervangen. 1 enkele technieker klaart de klus in een handomdraai, er zijn geen kranen of andere hijswerktuigen noodzakelijk. Bovendien staat ons Roto-Sieve netwerk staat altijd paraat voor assistentie, ter plaatse of vanop afstand.

Uiteraard kan ook de interne trommel worden hersteld of vervangen. Mocht u het toestel willen inzetten voor een andere toepassing binnen uw bedrijf, kan er worden geopteerd voor een andere trommelperforatie. De trommels worden altijd op maat gemaakt, de productie doorlooptijd bedraagt een vier- tot zestal weken. Een overzicht van de Läckeby/Roto-Sieve verdelers wereldwijd vindt u hier.

Uw distributeur voor nieuwe trommelzeven en verdeler van wisselstukken voor de Benelux: Task Industriële Milieutechnieken. Geef ons een seintje, met uw unieke serienummer of een foto van het typeplaatje bij de hand (10-xxxx).

Roto-Sieve projecten wereldwijd

Hieronder vindt u een greep uit onze realisaties wereldwijd. Sommige projecten werden gerealiseerd door het moederhuis Läckeby Zweden, sommige door onze collega’s op alle continenten, andere door Task. Een klik op onderstaande foto’s geeft meer info over de desbetreffende projecten. Neem regelmatig eens een kijkje!

Roto-Sieve ®, een geregistreerd handelsmerk

Roto-Sieve is een geregistreerd handelsmerk, eigendom van Läckeby Products uit Kalmar, Zweden. Een authentieke Roto-Sieve trommelzeef is drager van een identificatieplaatje met alle gegevens (het unieke serienummer – type – bouwjaar en oorspronkelijke trommelperforatie).

Roto Sieve trommelzeef